Jelenleg augusztusig teljesen tele vagyunk, így megrendelést nem tudunk fogadni. Amennyiben szeretnél a várólistára felkerülni, nyugodtan küldd be a megrendelésed és ezzel felkerülsz a várólistánkra. Mikor újra tudunk megrendelést fogadni, visszaigazoljuk a megrendelésed érkezési sorrendben. Teljesen egyedi, webshopolunkban nem szereplő ékszerterv megrendelést várhatóan októberben tudunk egyeztetni. Nagyon köszönjük a türelmed!

Kérdésed van? Hívj minket! +36303869102

A Mambrózia Manufaktúra - Emlék Ékszer anyatejből hírei, cikkei
Ági
Ági
2022.12.01 08:49

Mi az az anyatej ékszer

Mi az az anyatej ékszer

Az anyatej ékszer az édesanyák saját anyatejéből készült ékszer. Az anyatejes ékszerek egyedi, gyönyörű és a világon immár 20 éve terjedő módja annak, hogy megemlékezzünk életünk ezen különleges korszakáról vagy egyszerűen csak megünnepeljük az anya és gyermeke közötti köteléket.

A normál ékszerekhez hasonlóan bármilyen típust és fazont lehet anyatejes ékkővel készíteni, többek között medálokat, fülbevalókat, gyűrűket és karkötőket.

Mi az anyatejes ékszer?

 

Az anyatejes ékszerek, ahogy valószínűleg már kitaláltad, anyatejből készülnek! Ez egy gyönyörű és egyedi módja annak, hogy a rohanó kisgyermekkor emlékét a szívünkhöz közel tartsuk hordható fizikai emlékként. Ehhez az édesanyák 20-50 ml anyatejet összegyűjtenek, majd tartósítják és gyönyörű ékszerré alakítják.

Ha újdonsült anyuka vagy, talán azon tűnődsz, mi ez a nagy felhajtás az anyatejes ékszerek körül. Íme egy gyors összefoglaló az ilyen típusú ékszerek előnyeiről:

1. Gyönyörű módja annak, hogy megemlékezz a baba első néhány hónapjáról.

2. Az anyatejes ékszerek valódi anyatejből készülnek, így teljesen egyediek.

3. Remek módja annak, hogy a baba fizikai emlékét közel tartsd magadhoz, ne a fiókban vagy egy képkeretben tartsd.

4. Remek ajándék az újdonsült anyukáknak.

Ha az anyatejes ékszereket fontolgatod, reméljük, hogy ez a lista segítet a döntésben.

 

Az anyatejes ékszerek típusai

 

Az anyatejes ékszerek számos típusa kapható, az egyszerű anyatejes medáloktól a bonyolultabb darabokig. Az, hogy milyen típusú ékszert választasz, tervezel, az a Te személyes stílusodtól és preferenciáidtól függ.

Az anyatejes ékszerek három legnépszerűbb típusa a gyöngyök, a kabosonos ékszerek, valamint a dísz és emlékplakettek.

A gyöngyök az anyatejes ékszerek legnépszerűbb típusai. Viszonylag kicsik és bármilyen öltözékhez viselhetők. Medálként, fülbevalóként, gyűrűként vagy karkötőként is hordhatóak. Díszíthetőek bármilyen effekttel és akár köldökcsonkkal, babahajjal, virággal. Készülhet belőle félig fúrt függő, teljesen átlyukasztott, így fonalakra, láncokra is fűzhető, akár Pandora jellegű gyöngyként is felfűzheted szeretett karkötődre.

Az anyatejes ékszerek másik fajtája a kabosonos/lencse ékköves ékszerek. Általában arany vagy ezüst nemesfémből készülnek a foglalataik, hogy minél inkább kihangsúlyozzák az anyatej ékszerek jelentőségét, de nem ritka a rozsdamentes acél foglalat sem, hiszen olcsó és nagyon tartós, ám kevésbé személyreszabható. Az anyatejes kaboson ékszerek általában jobban díszíthetők a gyöngyöknél; különböző, ugyancsak fontos anyagokkal, mint a babahaj vagy a köldökcsonk. 

Az anyatejes plakettek az anyatejes emléktárgyak harmadik legnépszerűbb típusa. Ezek az emlékékszerek általában nem ékszerként viselendőék, hanem polcdíszként ünneplik az anyaságot. Ezek a nagyobb anyatejes polcdíszek akár komplett festményekkel is díszíthetőek. A legtöbben képkeretbe helyezik, hogy onnan csodálják, mellé teszik a terhességi tesztet, első kiscipőt vagy a kórházi karszalagot.

Hogyan készíthetsz anyatej ékszert?

 

Az anyatejes ékszerek tökéletesen kifejezik az édesanyákat és számos igény merül fel a készítésükkel kapcsolatban. Ezért többféle út is adott az anyatejes ékszert készíteni akaró édesanyák számára. 

 

Az egyik népszerű módszer a csináld magad készlet ( vagy Do It Yourself - DIY) használata, amely mindent tartalmaz, ami egyszerűbb anyatej kövek elkészítéséhez szükséges. Az ügyeskezű és alkotni szerető édesanyáknak kiváló lehet egy ilyen készlet. Ezek a készletek általában egy szilikon sablon formát,  ékszeralapot és használati utasítást tartalmaznak. Mivel kellőképpen le vannak egyszerűsítve ezek a DIY anyatej ékszer készítő készletek, hogy otthon is használhatók legyenek különösebb befektetés és tudás nélkül, ezért az eredmény szépsége sem biztos, hogy örök életre szól. Az egyszerűbb DIY csomagokkal a műgyantában kevert anyatej általában pár hónap vagy év után megbarnul, míg műgyanta nélkül, porként meghagyva örökké szép marad.

Egy másik népszerű módszer az, ha elküldöd az anyatejedet egy olyan édesanyának, aki nagyobb tapasztalattal és komolyabb felszereltséggel rendelkezik. Ezek az anyatej ékszerek készítésében jártas édesanyák számos ékszerfajtát el tudnak készíteni és változatos módon díszítik babahajjal, feliratokkal sznte bármilyen kérésednek eleget téve. Mivel többségében ugyancsak csináld magad (DIY) porokkal dolgoznak, ezért végeredmény ugyanaz lehet, mint a DIY csomagok esetében: számíts arra, hogy ékszered nem lesz hosszú életű. Általában 1-2 év a garancia az ékszerekre. Az áruk ezeknek az ékszereknek alacsony vagy közepes. Leginkább acél, de sokszor ezüst és arany ékszereket is tudsz így készíttetni.

A harmadik kategória az professzionális vállalkozások, akik korlátozott számban, általában örök anyatejes garanciával, labor körülmények között konzervált anyatejes ékszert készítenek az édesanyák anyatejéből. Ezek a vállalkozások prémium ékszereket készítenek. Nagy büszkeségünk, 2019 óta Magyarországon a Mambrózia is ilyen vállalkozás, ehhez előtte az óceánon túlra kellett küldeni az anyatejet.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választod, az anyatejes ékszer gyönyörű és egyedi módja a szereteted kifejezésének.

 

Miből vanak az anyatej ékszerek?

 

Az anyatej ékszerek általában anyatejből valamilyen hőre, levegőre, fényre kötő anyagból állnak. A feldolgozott anyatejet összekeverik a vivő anyaggal, ezután sablonban vagy szabad formázással megszilárdítják.

A legtöbben műgyanta felhasználásával készítik az anyatej ékszereket. A műgyantát és a porított vagy folyékony anyatejet összekeverik és megszilárdítják. Számos készítő folyékony állapotban őrzi meg az anyatejet és ez az anyatej egy üvegcsében marad örökre lezárva, benne mozogva.

Emellett üvegből, (a forró üveghez öntéssel) is készülhet ilyen anyatejet megörökítő ékszer: ilyenkor az anyatej színe alapesetben nem fehér, hanem a jelenlétét jelző apró buborékok formájában marad meg örökké.

 

Mítoszok az anyatej ékszerekkel kapcsolatban

Mivel Magyarországon egyelőre többen vannak, akik még soha nem láttak hasonló ékszert, mint akik igen, számos tévhit kering az anyatejes emlékékszerekkel kapcsolatban.

Szaga van

Ez természetesen általában nem igaz, hiszen üvegcsébe zárva, gyantáva öntve van a konzervált anyatej és amennyiben ez a védőréteg végi, nem fogsz érezni semmiféle szagot.

Veszélyes

A műgyantával  és egyéb vegyszerekkel készített anyatejes ékszerekről sokan azt hiszik, hogy veszélyesek. Ezek a veszélyek általában csak a készítőt érintik, hiszen a megfelelő műgyanta megszilárdulva a bőrrel érintkezve nem vált ki reakciót. Lenyelni valóban tilos, mint minden ékszert.

Feketedik

Az anyatej ékszerek egy része sajnos megbarnulhat, megfeketedhet, ha nem professzionális úton van elkészítve vagy valami hiba csúszott a készítési folyamatba. Éppen ezért érdemes mindenképpen őrizgetni egy pici anyatejet, ha esztétikai szempontból zavar az elöregedő ékszer.

 

És a végére hagytam egy izgalmas kérdést, amit mindenki megkérdez az anyatej ékszerekkel kapcsolatban:

Az én anyatejem van-e benne?

Általában nem árt körültekintőnek lenni ezekkel az ékszerekkel kapcsolatban. Aki hobbi- vagy professzionális vállalkozást épít ilyen ékszerek készítésére, az nagy valószínűséggel az édesanya saját anyatejét használja. Mindenképpen bizalmi kapcsolat alakul ki közöttetek. Amennyiben fenntartásaid vannak, de vágysz egy anyatej ékszerre, akkor a legjobb megoldás az, ha egy "csináld magad" készletet vásárolsz és Te készítesz belőle maradandó emléket.

 

Hol vásárolhatsz anyatejes ékszert

Hacsak nem lakik egy szimpatikus készítő vagy művész a közeledben, akkor leginkább az interneten tudsz rendelni ilyen ékszert. (például tőlünk prémium ékszereket).

Az anyatej szállítása általában jól megoldott a posta segítségével és DIY csomagot is postai úton tudsz vásárolni magadnak. (például tőlünk, vagy külföldről az Etsy-n)

Összefoglalva, az anyatejes ékszerek remek és viszonylag új módja a szentimentális beállítottságú emberek számára, hogy nagyon egyedi módon relikviát hozzanak létre egy olyan korszaknak, ami csak néhány hónapig, évig tart minden nő életében.

A múlandóból maradandót alkotni: Különleges és szentimentális ajándék lehet egy újdonsült anyuka számára vagy értékes emlék egy olyan édesanyának, aki szoptatja a gyermekét.

Akár úgy döntesz, hogy viseled, akár nem, a anyatej ékszer gyönyörű módja annak, hogy megünnepeld az anya és gyermeke közötti különleges köteléket.