Jelenleg szeptemberig teljes kapacitásunk betelt, így megrendelést meghatározott időpontokban igazodunk vissza. Legközelebbi visszaigazolás: 2024.06.20. Amennyiben szeretnél a várólistára felkerülni, nyugodtan küldd be a megrendelésed és ezzel felkerülsz a várólistánkra. Oktoberre visszaigazoljuk a megrendelésed érkezési sorrendben. Teljesen egyedi, webshopolunkban nem szereplő ékszerterv megrendelést várhatóan decemberre tudunk egyeztetni. Nagyon köszönjük a türelmed!

Kérdésed van? Hívj minket! +36303869102

A Mambrózia Manufaktúra - Emlék Ékszer anyatejből hírei, cikkei
Ági
Ági
2022.10.11 08:49

A hiba, amit a legtöbb anya elkövet szoptatás közben

A szokás, amit minden anya elkezd szoptatás közben - de azt kívánja, bárcsak ne tette volna

Sok édesanya kialakítja ezt a szokást, hogy szoptatás közben az okostelefonját támaszkodik, és később nehezen tud leszokni róla. Íme néhány bevált stratégia, amely segít legyőzni ezt a szokást.

Az elsőszülöttem miatt azt hittem, hogy a dolgok olyan egyszerűek.

Gyorsan evett. (Ezt onnan tudom, hogy felírtam a pontos etetési idejét egy teljes hónapig...)

12 percnél tovább nem szopott, aztán összeszorította az ajkait, és nem volt hajlandó tovább enni. A kórházban a szülésznők egymásra néztek, és azt mondták: "Nézd csak, milyen erősen szív!".

Olyan gyorsan táplálkozott, hogy az etetéseknek már akkor vége volt, amikor még alig helyezkedtem el. Azt gondoltam, hogy így táplálkoznak a babák.

Aztán ahogy megszületett a második gyermekem...

a látóterembe került egy új kategória: a gourmet, ínyenc kóstoló, és vagyis olyan baba, akiknek sokáig tart az etetése.

Az első hónapokban minden etetés legalább 25 percig, néha 40-50 percig tartott. Nem túlzok! Majd kis szünet, és kezdődött elölről.

Sajnos, mint manapság a legtöbb anyuka... megtanultam az okostelefonomra hagyatkozni, egyszerűen, mert unatkoztam.

Szóval... ahogy ez lenni szokott, leginkább a gyermekem szoptattam reggeltől reggelig. Nem tudtam akármikor felkelni, hogy kimehessek a mosdóba, vagy bárki mással foglalkozzak. Szoptattam, amikor szundikáltak vagy önállóan játszottak, hogy megpróbáljam minimalizálni a testvérféltékenységet.

Úgy tűnt, hogy minden simán megy és jól működik...

De... ami nem működött jól, az egy rossz szokás, amit a hosszú szoptatások alatt kezdtem el.

Vajon így kezdődtek-e a szappanopera-függőségek annak idején? A háziasszonyok egész nap 30 perces intervallumokban ültek a szoptatós babák mellett... és csak bekapcsolták a tévét?

Nos, ez nem a mi generációnk küzdelme. Mi nem nézünk végtelen órákon át szappanoperákat.

Ma... görgetünk!

Ez normális. Mindannyian ezt tesszük. A telefonunk már nem csak hívásokat fogad. Miközben egy baba rajtunk fekszik vagy mellette fekszünknés szoptatunk, fizethetünk számlákat, válaszolhatunk e-mailekre, posztolhatunk fotókat, és még be is vásárolhatunk. Szinte bármit elintézhetünk.

Ez nem a gyermekeink felé való elérhetőség kérdése ezen a ponton. Nem utasítjuk el szándékosan a babával való kötődést.

Az igazság az, hogy... ők csak ott vannak. Őszintén szólva, elérhetőek és pillanatnyi mámort ígérnek egy egyébként hétköznapi napban.

A gond a görgetéssel a szoptatás során

Az okostelefonom használata a legkisebb gyermekem szoptatása közben nem volt nagy ügy... amíg egyszercsak mégis...

Észrevettem, hogy mennyire rossz szokásommá vált, amikor a kisbabám 6 hónapos lett. Ez az a kor, amikor a gyerkekek megzavarható evőkké válnak. Elkezdenek vonaglani, inni, aztán körülnézni, aztán inni, aztán megpróbálnak felülni, aztán inni.

És így tovább és így tovább...

Egyszerűen nincs hely a mobiltelefonnak, mert mire a zseniális Facebook-kommented felénél tartasz, a baba megmozdul, és elejted a telefont.

Aztán bosszankodsz a babának.

Azt hiszem, mindannyian tudjuk, hogy mennyire el tudja terelni a figyelmünket a közösségi média. Többször is elvesztettem a türelmemet, és utána bűntudatom volt, mert semmi közöm nem volt az édes gyerekeimhez, hanem valami online dolog miatt bosszankodtam.

Nevetséges ez a függőség az okostelefonunktól...
Ekkor tudtam meg, hogy baj van. Nem azért, mert bűntudatot akartam kelteni magamban, hanem mert valóban nem tetszett, amivé a szokásom hatalmasodott.

Az okostelefonok függőséget okoznak. Pont.

A probléma azért merül fel, mert az okostelefonra való ráhagyatkozás nem szűnik meg, amikor a csecsemők elválasztódnak vagy csökken a cicin töltött idő. Tovább folytatódik...

Ám akkor már időt kell találnunk a

görgetésre, ami már nincs.. Eltelik egy-két év, és már nincs szoptatott babánk, de még mindig naponta többször 30 percig a telefonunkra kapcsolódunk.

A valóság gigászi erővel csapott le rám! Az agyunk arra edződött, hogy a csengésekre és rezgésekre, valamint a jó közérzetet keltő hormonok pillanatnyi hullámzására figyeljen, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor üzenetet, kommentet vagy más online jelzést kapunk.

Nem is beszélve az éjszakáról...

A legtöbbeknek különösen nehézséget okoz, amikor a telefonunkkal végig görgetjük az éjszakai etetést. Hogy miért? Mert jóval azután, hogy a baba megetett és visszaaludt, még mindig görgetünk.

Bizonyított, hogy ez a késő esti görgetés valójában zavarja a normális alvási szokásokat, és akadályozhatja az egészséges alvásprogramot.

Mit mond a tudomány? Bumm! Az okostelefon képernyőjének kék fénye megakadályozza a melatonin termelődését, és ébren tartja az agyadat.

Tehát... miközben fekve eteted a babát, majd miután letetted, azonnal visszaalszol, az agyad "bekapcsolva" marad.

Mindez anyai kiégéshez vezet.

Ez egy csúnya körforgás.

Miért?

Mert másnap kimerülten ragadjuk meg az okostelefonunkat, hogy kikapcsolódjunk. Sőt, egyes kutatók az okostelefonokat "felnőtt cumiként" emlegetik. Amikor nyűgösek, rosszkedvűek vagyunk, vagy menekülni akarunk... görgetjük az okostelefonokat.

Anélkül, hogy észrevennénk, elcseréljük ezt a különleges időt a babáinkkal, hogy mások politikai véleményét vagy nyaralási fotóit nézzük.

Mindannyian tudjuk, hogy a közösségi média nem olyan fontos számunkra, mint a babáink, és mégis... küzdünk azzal, hogy a saját életünkre koncentráljunk, és helyette mások életéről olvassunk.

Az okostelefonjainkra való ráhagyatkozás valódi probléma
Nem azért hagytam abba a szoptatás közbeni görgetést, mert bűntudatom volt, vagy mert azt gondoltam, hogy rossz anya vagyok.

Nem, azért hagytam abba, mert vissza akartam kapni az életemet.

Sok anyukától hallottam, hogy még hónapokkal azután is függőségben vannak, hogy abbahagyták a szoptatást.

Nem akarunk az okostelefonjaink rabjai lenni... de előfordul. Második természetünkké válik, és nem tehetünk mást, mint hogy minden percben a telefonunkért nyúlunk.
Nem akarunk állandóan arról hallani, hogy mások milyen csodálatos dolgokat csinálnak, aztán odanézünk, és egy kaki foltot, egy sikoltozó kisgyereket és egy rendetlen házat látunk.
Végül pedig nem akarjuk jól érezni magunkat az életben, amikor a képernyőt nézzük. Az előttünk zajló életben akarjuk jól érezni magunkat.
De hogyan álljunk le?

Pszt... Aggódsz, hogy túlságosan ragaszkodsz a telefonodhoz? Ismerj meg néhány egyszerű stratégiát, és találd meg a szabadságot, amire vágysz!

Hogyan törjük meg az okostelefonoktól való függőségünket?


Nem könnyű megtörni az okostelefonoktól való függőségünket a szórakozás terén. Nem könnyű, de milliószorosan megéri.

Teljes méregtelenítés

A majdnem 4 napos méregtelenítés alatt a telefonomat kikapcsoltam vagy repülőgépes üzemmódban tartottam. Ezután a 4 nap után nem volt vágyam arra, hogy újra bekapcsoljam és újra használjam. Sőt, annyira szabadnak éreztem magam, hogy elgondolkodtam egy buta telefon beszerzésén. Még nem történt meg, de egy nap talán...


Használd a repülőgépes üzemmódot

Ha repülőgép üzemmódba kapcsolod a telefonod, akkor nem fog valós időben értesítéseket, SMS-eket vagy hívásokat fogadni. Ez megszabadít a szüntelen csengéstől és csörgéstől.


Az értesítések testreszabása

 Az értesítések kikapcsolása óriási lépés. Ha feloldod a telefonod, hogy 15 értesítést lásson a különböző alkalmazásokról, az a nyúl üregébe húz, ahol kevés remény van a "gyors ellenőrzésre". Az értesítések kikapcsolásával visszaveszi az irányítást. Te döntöd el, hogy mikor ellenőrizz egy alkalmazást, nem az az alkalmazás dönti el, hogy ellenállhatatlan "csilingelést" küldjön Neked.

 

További módok az eszközökről való méregtelenítésre:


Használj olyan alkalmazásokat, amelyek blokkolják a használatot

 Telepíts egy olyan alkalmazást, amely meghatározott időpontokat ad meg a görgetésre, és ezen időpontokon kívül blokkolja a használatot. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkezdd a méregtelenítést anélkül, hogy minden egyes pillanatban önfegyelmet kellene gyakorolnod.

Ime van néhány módszer erre:
Olvass inkább egy könyvet

Egy szokás, amit én magamévá tettem, hogy a telefont távol tartom a kezemtől, és egy valódi könyvet olvasok. Képzeld csak el! És nem Kindle-n, mert az csak a figyelemelterelésért könyörög. Egy jó öreg könyv sokkal pozitívabb menekülés lehet.

Fizikailag távolítsd el a készüléket

Szándékosan lent hagyom egy másik helyiségben. Ez azt jelenti, hogy a nap nagy részében teljesen elérhetetlen a telefonom. Ez a leghasznosabb tipp, amit adhatok. Tartsd távol magadtól a telefont, és a kényszer, hogy megnézd, idővel természetesen csökkenni fog, anélkül, hogy újra és újra akaraterőt kellene kifejtened.


Törd meg a vágyat egy időzítő használatával

 A kutatók szerint a mentális ördögi kör az, ami akkor történik, amikor újra és újra ugyanazt a dolgot csinálod, és a nyugalom állapotába ringatod magad. Ezért válnak az emberek a Candy Crush vagy a nyerőgépek rabjává. Vagy ellenőrzik a Facebookot, az Instagramot, az e-maileket, majd újra és újra megcsinálják az egészet. Állíts be egy időzítőt 5 percre, mielőtt elkezdesz görgetni, majd amikor megszólal, tedd le a telefont. Így minden sürgős infót megkapsz anélkül, hogy időt pazarolnál.

Amit észrevettem, sokkolt engem

Miután abbahagytam a szoptatás közbeni görgetést, észrevettem néhány dolgot, ami segített abban, hogy végleg leszokjak erről a szokásomról. Nem volt többé kísértés az Instagram vagy a Facebook megnézésére.

Észrevettem, hogy mennyire élveztem nézni, ahogy a kisfiam álomba rángatja magát.

Észrevettem, hogy milyen pufók a combja.

És észrevettem, hogy a haja úgy áll ki a tarkóján, mint egy faroktoll.

Hogy milyen nagyra nőtt.

Amint sikerült elég sokáig abbahagynom a görgetést, hogy újra a kisbabámmal legyek, nem lehetett rávenni, hogy használjam a telefonomat. A neheze az volt, hogy eljussak oda... de ha egyszer ott vagy, megéri.

"Bárminek az ára az, hogy mennyi életet cserélsz el érte." - Thoreau

Lassítsd le a feededet, és kezdd el élvezni a tényleges életedet! <3